Teorija bioritmov je nastala v Evropi v poznem osemnajstem stoletju. Bioritem je hipotetični ciklični vzorec sprememb fiziologije, čustev in intelekta. Teorija razlaga o tem, da vsaka človek deluje v treh osnovnih življenjskih ciklusih ali “bioritmih”, ki se začnejo na dan rojstva in se stalno ponavljajo do dneva, ko človek umre. Bioritemski cikli so definirani kot fizični, čustveni in intelektualni. Vsak bioritemski cikel ima visoko, nizko in kritično fazo.

Pravzaprav bioritmi nimajo zveze z zvezdami, vendar se ukvarjajo s tremi cikli , ki se začnejo v trenutku rojstva. Naš časovni ciklus ostaja enak in se razlikuje vsak dan. Čas cikla se razlikuje za vse tri vidike vaše osebnosti. Fizični Časovni cikel naj bi trajal 23 dni, Čustveni cikel običajno traja 28 dni in Intelektualni cikel traja 33 dni. Točni bioritmi so preprosti matematični izračuni, ki sledijo obdobju cikla. Ti trije vidiki bioritemskega grafikona opravljajo periodične cikle vzpona in padcev. Priporočljivo je načrtovati stvari glede na vzpone in padce teh ciklov. Oseba, ki opravi izpit v visokem obdobju svojega intelektualnega ritma je verjetno uspešna in doseže dobre ocene. Podobno je ta oseba fizično močnejša in fleksibilnejša v času faze njegovega Fizičnega cikla.

V devetnajstem stoletju so se študije najprej začele na določenih življenjskih ritmih ali ciklusih, ki so bili kasneje označeni kot “bioritmi”. Beseda bioritem je sestavljena iz dveh grških besed, bio in rythmos, kar pomeni življenje in utripanje. Teorija bioritmov definira in meri tri osnovne in pomembne življenjske cikle pri človeku: fizično, čustveno in intelektualno.

Wilhelm Fliess, zelo spoštovan in ugleden zdravnik v Berlinu je zaslužen za pravo pionirsko delo na bioritmih v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Fliess, ki je pri mnogih bolnikih opazoval 23- in 28-dnevne ritme, je začel zbirati statistične podatke o občasnih pojavih vročice, otroških bolezni in občutljivosti na bolezni in smrt. S temi statističnimi podatki je Fliess verjel, da je odkril ritme, ki so bili temeljnega pomena za človekovo življenje.

Dr. Fliess je kasneje razvil dve veliki teoriji bioritmov: Prvo, da narava daje človeku  eno “notranjo uro”, ki začne šteti čas ob rojstvu in se nadaljuje skozi vse življenje in drugo uro ki, regulira 9-3-dnevni cikel in vpliva na fizično stanje človeka ter tretjo uro, ki ureja 28-dnevni cikel in vpliva na čustva ali stopnjo občutljivosti.

Fliess je verjel, da je človek v bistvu biseksualec po naravi, sestavljen iz moških in ženskih elementov. Fliess je 23-dnevni fizični cikel imenoval moški cikel, saj je vplival na moč, vzdržljivost in vitalnost. Menil je, da je 28-dnevni cikel reprezentativen za ženski element pri vseh človeških bitjih; urejal je občutljivost, intuicijo, ljubezen in ustvarjalnost – celoten čustveni spekter.

Nadaljnja raziskava je okrepila idejo o 23-dnevnem fizičnem in 28-dnevnem čustvenem ciklu. Seveda se danes danes malokrat strinjamo s predpostavko, da vse fizične komponente pripadajo moškim in vse čustvene komponente ženskam. Namesto tega se zdaj obravnavata bolj kot bistveni značilnosti vsakega spola.

Zamisel o periodičnih ritmih v človeku je ustvarila precejšnje polemike med kolegi in te polemike še danes obstajajo. Večina znanstvenikov je sprejela dejstvo, da so fizična in čustvena stanja človeka v stalnem toku, vendar se mnogi ne strinjajo, da na te spremembe vplivajo redni biološki cikli, ki se začnejo ob rojstvu.

Eden od sodobnikov Fliessa, ki je njegovim zamislim odpiral vrata, je bil Sigmund Freud, človek z izjemno revolucionarnimi idejami svojega časa. V začetku svoje kariere je Freud pokazal izjemen interes in je občudoval teorije Fliessa, ki sta postala kasneje tudi prijatelja. Objavljenih je bilo štiriinštirideset pisem Freuda Fliessu; na žalost so bili odgovori Fliessa izgubljeni.

Pomembne ideje se hitro širijo v znanstveni skupnosti. Dr. Hermann Swoboda, profesor psihologije na Univerzi na Dunaju, je prebral delo Fliessa, medtem ko je bil še vedno mladenič in je ob prelomu stoletja sam raziskoval, predaval in pisal o bioritmih. Swoboda, ki je zaznal periodičnost pri pojavu sanj in miselnih procesov v stiski, astmi, srčnih napadih in izbruhu bolezni je prepričan, da so njegove raziskave potrdile opazovanja Fliessa o 23-dnevnem in 28-dnevnem ciklu. Swoboda je prispeval k teoriji pojma “kritičnega” dneva, ko se cikel premika od visokih do nizkih ali nizkih do visokih.

Včasih se zdi, da imamo več energije, vitalnosti in čustvenega nadzora. Obstajajo pa dnevi, ko so ta ista čustva na nizki ravni. In obstajajo tudi tisti dnevi, ko se odlično odzivamo na situacije na popolnoma nepričakovan način.

Obstaja veliko ljudi, ki podpirajo bioritemsko teorijo. Bertram Brown, direktor nacionalnega inštituta za duševno zdravje, je dejal: “Ti bioritmi so zelo pomembni. Pomagajo nam delno razložiti zakaj imamo slab teden in nam tudi pomagajo priti do razburljivih znanstvenih dognanj, kot so različni na primer učinki zdravila. ”

Colin Pittendrigh, strokovnjak za biološke ritme na Univerzi Stanford je bil citiran v Washington Postu: “Za te stvari menim, da so  popolna goljufija. Res ne vem ničesar o tem, da bi karkoli držalo, ker pravih izsledkov ni.”