Sodobna astrologija nima več veliko stičnih točk s starimi. Danes, če se posvetujete z astrologom, vas bo vprašal po natančnem času rojstva, datumu in kraju rojstva . Na podlagi teh informacij bo astrolog vedel kje in kako so bili planeti razporejeni na dan vašega rojstva, bodisi v harmoniji ali konfliktu. To se imenuje natalna astrologija.

Kot vsa znanost ima astrologija svoje veje in podkategorije od katerih je najbolj znana najbolj popularna natalna astrologija, ki se ukvarja z analizo horoskopa osebe in temelji na natančnem času in kraju rojstva osebe.

Astrologija je  torej prepričanje, da obstaja razmerje med pozicijami nebesnih teles in življenjskimi dogodki ter, da jih lahko sistematično določimo.

Zanimivosti

Veliko sodobnih voditeljev, vključno z nekdanjim predsednikom ZDA Ronaldom Reaganom, francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom in Francoisom Mitterrandom, ki so v svojih ekipah imeli astrologa . Številni astrologi verjamejo, da se predsednik Barack Obama posvetuje z astrologom, saj je  veliko njegovih izjav in dejanj v astrološkem smislu zgodilo v ugodnem času. Obama sam ni nikoli potrdil, vendar je pa tudi ni zanikal, da ima astrologa.

Vendar pa niso samo kralji, kraljice in predsedniki tisti, ki imajo lahko koristi od astrologije. Astrologija je lahko pot do samozavesti, skozi astrologijo pa lahko odkrijete nekaj podrobnosti o vaši osebnosti, odnosih z ljudmi, temperamentu in morda namenu vašega življenja.

Astrologija Izračun

V astrologiji obstaja več napovednih metod za izračun dogodkov, krajev, medčloveških odnosov in predvsem osebnih horoskopov. Astrološka karta dogodka, mesta ali države zahteva za astrološki izračun natančen datum, ki najbolje simbolizira “rojstvo” dogodka, mesta ali države, kot je je na primer podpis pogodbe ali oblikovanje politične ali geografske entitete. Kot pri osebnih napovedih je natalni horoskop za narod, državo in ostale nečloveške entitete izračunan z enakimi podatki kot natalni horoskop za posameznika.

Postopek je nekoliko bolj zapleten za izračun astrološke napovedi za razmerja. Vendar pa se uporabljajo enake napovedne tehnike izračuna s tem, da se primerjajo grafikoni obeh partnerjev. Obstajajo štiri glavne napovedne metode za izračun.

Načelo je, da astrologija ne more natančno predvideti dogodkov z izračuni. Znani francoski astrolog Hadesa je preučeval vpliv tranzitov na življenske dogodke.  Noben pomemben dogodek se ne zgodi, če ni vpisan v strukturo natalne karte. Enako velja za vsa življenjska območja. Noben pomemben dogodek se ne zgodi, če ni vpisan na strukturo natalne karte.

Pogosta napaka je, da astronomijo zamenjujemo z astrologijo. Astronomija je anmreč znanstvena študija vesolja.

Astronom preučuje zvezde z uporabo znanstvene metode. Astrolog izdeluje horoskope za napovedovanje zemeljskih dogodkov, kot je usoda naroda in posameznika.
Edina možna metoda za preizkušanje veljavnosti astroloških vplivov ali napovedi je z uporabo statističnih študij. To pomeni zbiranje velikih vzorcev  napovedi posameznikov, tabuliranje njihovih značilnosti in preverjanje ali obstaja povezava med njimi.

Različne veje

Astrologija ima veliko obrazov. Najbolj popularna je priljubljena astrologija, ki jo pogosto najdemo v časopisih.

Obstaja tudi “resna” astrologija, ki se ukvarja z interpretacija horoskopa posameznika. Resna astrologija ima več podkategorij oziroma ved. Natalna astrologija se ukvarja z horoskopom, izračunanim ob rojstvu. Horalna astrologija določa ugodno trenutke v življenju za sprejemanje osebnih odločitev. Mundana ali svetovna astrologija proučuje usode držav ali narodov.

Karmična Astrologija

Karma dobesedno pomeni: delo, cilj. Hindujski pogled je, da človekovo delo ustvarja silo, ki poganja rojstvo in zato je človekovo življenje odvisno od posledic – karme, lastnega dela in dejanj. Je tudi uvod v naše spomine. Ena izmed bolj zanimivih astroloških vej je definitivno karmična astrologija. Bistvo te veje je, da poizkuša ugotoviti, kakšna je bila oseba v prejšnjem življenju in kakšni so bili njeni spomini, kar pogosto lahko izzove iracionalne strahove in kar je še pomembneje, daje karmične lekcije.

Tisti, ki se ukvarjajo s karmično astrologijo si natalno karto razlagajo na več načinov. Metode določanja dogodkov iz prejšnjih življenj so znane iz položaja retrogradnih planetov ali luninih vozlišč znotraj natalne karte in razlaga vidikov, ki jih naredijo. Popolnejši odgovor karmičnim nalogam daje izračun sončnega mrka pred rojstvom osebe.

Ena od razpoložljivih interpretacij se nanaša na določanje položaja lune v natalni karti. Ta nas opozarja na lastnosti, ki jih moramo izkoristiti in pojasnjuje strahove, ki se jih nismo rešili in se tako spomnimo svojih prejšnjih inkarnacij. Položaj meseca v hiši natalnega horoskopa nam pove kakšno življenje smo izbrali.

Treba je spomniti, da ima vsak od nas svoj namen obstoja na Zemlji. Tudi dejstvo, da smo se rodili pod konstelacijo našega sončnega sistem govori svoje.

Zgodovina

Znano je, da so velik prispevek k razvoju astrologije dali starodavni Vaviloni, Egipčani, Indijci, Arabci in Grki. Naši predniki so opozarjali, da obstaja razmerje med karakterjem in temperamentom ter njegovim časom, datumom in krajem rojstva.

Ta opazovanje je postalo osnova za sodobno natalno astrologijo. Na začetku so ljudje razen kraljev in kraljic redko vedeli dan svojega rojstva, kaj šele uro. Samo kralji so lahko slišali napovedi astrologov in sicer predvsem o primernih časih za pomembne dogodke, saj so astrologi vedeli, kdaj je najboljši čas za izboljšanje odnosov z zavezniki ali kdaj je najprimernejši čas za napad na sovražnika.

Metodologija

Podatki, ki jih potrebuje astrolog, so datum, kraj in natančen čas rojstva. Ti podatki zagotovijo potrebno gradivo za izračune, ki so potrebni za izdelavo osebnega horoskopa.
Horoskop je zemljevid ali diagram različnih položajev planetov v danem času, glede na pozicijo Zemlje.

Beseda “horoskop” izhaja iz grške besede “horoskopos”, kar pomeni urni opazovalec. Osnovne komponente horoskopa vključujejo znak za sonce, ascendente, informacije o hišah, vidikih, itd. Astrolog nudi razlago horoskopa in vam s tem ponudi nasvete.

Geocentrični model v primerjavi s heliocentričnim modelomom postavlja Sonce v središče sončnega sistema. Geocentrični model postavlja Zemljo v središče sončnega sistema.
Tehnično ni napačno sprejemati geocentričnega modela. Živimo v geocentričnem svetu. Astrologija se zato ukvarja s tem, kako planeti vplivajo na posameznika na Zemlji.

Na splošno je heliocentrični model dober za razlago, kako stvari delujejo znotraj našega sončnega sistema in v skladu z zakoni fizike. Nasprotno, geocentrični model je primeren za opisne namene horoskopa oziroma astrologije.

Po zadnji podatkih poznamo več kot 80 različnih vej astrologije v uporabi!

Večina praktikov astrologov jo danes uporablja za samozavedanje, družino in za svoje stranke. Horoskop je prepleten z mnogimi drugimi modrosti, ki so se razvijale skozi čas. Quaballa je zakoreninjena v astrologiji tako, kot so  zakoreninjene Numerologija, Tarot Karte in Feng Šu.

Danes lahko napovedujemo z zahodno, vedsko, helenistično, klasično, tradicionalno, majevsko, aztetsko, kitajsko, korejsko astrologijo in še mnogimi drugimi. Naj naštejemo nekaj vej:

Humanistična astrologija je tista, ki se izvaja predvsem na Zahodu. Nekateri jo tolmačijo kot astrološke “branje” za pomoč ljudem, ki želijo osebno zavedanje, poznavanje njihovih vzorcev, karmičnih vprašanj, prednosti, pomanjkljivosti in napovedi za njihovo prihodnost.

Karmična / ezoterična astrologija se osredotoča na duhovno stran interpretacije in vpogleda.

Povezavna astrologija obravnava energijo med dvema osebama v razmerju, ki sta lahko ljubezenska partnerja ali otrok / starš, šef in zaposleni..

Poklicna astrologija se osredotoča na pomoč zaposlenim, da razumejo, kje so njihovi največji poklicni potenciali.

Precej posebna je horarna astrologija, ki odgovarja na določena vprašanja pri iskanje izgubljenih predmetov.

Mundana je veja, ki zajema politične dogodke, vojne, države in globalne spremembe.

Astrometeorologija je preučevanje in napoved vremenskih in geoloških vzorcev.

Finančna astrologija ali astroekonomija je zelo priznana panoga, ki jo danes uporabljajo številni borzni posredniki na Wall Streetu. Kot zanimivost naj povemo, da je Astro finančna programska oprema zdaj na voljo astrologom za trgovanje na trgih.

Astrologija na področju iger na srečo in športnih stav je precej pogosta in je zanjo na voljo tudi astro programska oprema.

Astro kartiranje uporablja tehnike astro-kartiranj in se uporablja za posameznike, ki želijo izvedeti, kje na svetu bi se morali premikati, da bi lahko uporabili pozitivne energije za več uspeha v življenju.

Medicinska astrologija je v tem današnjem času postala priljubljena tako za ljudi kot za hišne ljubljenčke. Pod to postavko spadajo tudi prehrana, zelišča…

Sejanja z astrologijo se poslužujemo že stoletja in se še vedno izkazuje za uspešno.

Mitična astrologija je veja, ki uporablja svetovne mite za razlago arhetipov.

Psihološka astrologija je prav tisto, kar piše – osredotoča se na psihološke vidike značaja v določenem astrološkem znamenju.

Talismanska astrologija se uporablja za ritualno magijo in za ustvarjanje talismanov.

Seznam se nadaljuje, saj ta veda poskrbi za vsako posamezno področje našega življenja!

Vedska astrologija in tranziti

Še vedno nesporna najpopularnejša med vsemi metodami, čeprav ima tudi metoda sončne revolucije številne predane podpornike. Tranzit je opredeljen kot planet, ki poteka skozi nebesna znamenja na določeni točki natalne karte. Tranzitni planet lahko oblikuje vidike s temi občutljivimi natalnimi točkami.

S to tehniko je mogoče predvideti večje dogodke ali pa vsaj razumeti njihovo naravo. Prehodi so bolj pomembni in osebni, ko aktivirajo natalni gibljivi planet, kot takrat, ko aktivirajo natalni zunanji planet. V primeru natalnega planeta, ki se hitro premika, je oseba zelo verjetno občutila učinke.

Da bi opazili smiselne dogodke, astrologi posvečajo veliko pozornosti vidikom, ki jih povzročajo prehodi zunanjih planetov, ker ti ostajajo dlje časa na določeni točki.

Velike motnje in življenjske dogodke pogosto sprožijo tranziti Urana, Neptuna in Plutona, čeprav imata tudi Saturn in Jupiter v manjši meri močne vplive.

Ko se zunanji planeti spremenijo v retrogradni način, so učinki sorazmerni s trajanjem njihovega tranzita. (Gledano z Zemlje se lahko planet premakne nazaj in pozneje vrne na svoj začetni položaj.)